Οδοντιατρικό Laser
Πώς λειτουργεί;
Η αρχή λειτουργίας του βασίζεται στην παραγωγή μιας φωτεινής δέσμης υψηλής ενέργειας. Παρόλο που υπάρχουν πολλά είδη laser, δεν είναι όλα ίδια, καθώς οι ιδιότητές τους βασίζονται αποκλειστικά στο μήκος κύματος της ακτίνας, άρα και στον τύπο της κάθε συσκευής. To Nd:YAG Laser είναι, από αυτή την άποψη, μοναδικό αφού έχει μήκος κύματος που απορροφάται επιλεκτικά από τους μαλακούς ιστούς του στόματος αλλά και από τα παθογόνα βακτηρίδια. Σε αντίθεση με άλλα είδη laser δεν δημιουργεί βλάβες στα δόντια, στους ιστούς ή στα εμφυτεύματα.
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί;
Με τη βοήθεια του Laser μπορούμε να αποστειρώσουμε ιστούς και επιφάνειες όπως ένα θύλακο ή την επιφάνεια ενός εμφυτεύματος. Έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την περιοδοντίτιδα ή την περι-εμφυτευματίτιδα.
Το Laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα με μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση της ευαισθησίας της οδοντίνης που είναι πολύ βασανιστική, αλλά και να βοηθήσει στη θεραπεία επιχείλιου έρπητα, αφθών και αιμαγγειωμάτων.
Μπορούμε επίσης να κάνουμε τομές χωρίς πόνο και αιμορραγία, αφού η ακτίνα εξαχνώνει τον ιστό και έτσι δεν προκαλεί ερεθισμό των νεύρων που θα οδηγούσαν σε επώδυνη αντίδραση. Αισθητικές επεμβάσεις όπως ουλεκτομές, χαλινεκτομές και γενικά επεμβάσεις σε μαλακούς ιστούς γίνονται πλέον ανώδυνα, με άμεσο αποτέλεσμα και χωρίς ουλές ή ράμματα.
Υπάρχουν ειδικές χρήσεις;
Στην Περιοδοντίτιδα, ακολουθούμε πρωτόκολλο εγκεκριμένο για το σκοπό αυτό. Η χρήση τού πρωτοκόλου αυτού απαιτεί αποκλειστικά τη χρήση Nd:YAG Laser καθώς βασίζεται στο μήκος κύματος της συγκεκριμένης ακτίνας.
Το Laser όχι μόνο καταστρέφει τα μικρόβια που προκαλούν τη νόσο, μέσα στο θύλακο, αλλά και αφαιρεί το μολυσμένο επιθήλιο, χωρίς να τραυματίζει τους υγιείς ιστούς. Παράλληλα, η βιο-ενεργή δράση της ακτινοβολίας, διεγείρει τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο και έτσι η επούλωση γίνεται πιο γρήγορα.
Η πρόσφυση των ιστών επιτυγχάνεται σε μεγαλύτερο βαθμό και το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι ασύγκριτα καλύτερο σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με τον τρόπο αυτό, μειώνεται δραματικά η ανάγκη για χειρουργική συμπληρωματική θεραπεία.