top of page

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me and you can start adding your own content and make changes to the font. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

 απονεύρωση

Τι είναι η απονεύρωση:

Η απονεύρωση είναι μία διαδικασία που γίνεται για να σωθεί ο κατεστραμμένος ή νεκρός πολφός του ριζικού σωλήνα του δοντιού, μέσω του καθαρισμού του «άρρωστου» πολφού και της σχηματοποίησης του ριζικού σωλήνα. Ο σωλήνας γεμίζει με γουταπέρκα, ένα ελαστικό υλικό σαν καουτσούκ, για να προληφθεί η επανεμφάνιση μόλυνσης στο δόντι. Στη συνέχεια το δόντι σφραγίζεται μόνιμα, ή με έναν άξονα ή πορσελάνινη στεφάνη. Αυτό επιτρέπει στους ασθενείς να διατηρήσουν τα δικά τους δόντια.

 

Γιατί αισθάνομαι πόνο:

Όταν ο πολφός μολύνεται, λόγω κάποιας βαθιάς κοιλότητας ή κάποιου κατάγματος που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν, ή λόγω κάποιου τραυματισμού, μπορεί να νεκρωθεί. Ο κατεστραμμένος ή νεκρός οδοντικός πολφός αυξάνει τη ροή του αίματος και την κυτταρική δραστηριότητα. Έτσι το δόντι δε μπορεί να καταπραΰνει μόνο του την πίεση που ασκείται από το εσωτερικό του. Συνήθως αισθάνεστε πόνο στο δόντι, όταν δαγκώνετε κάτι με αυτό, κατά το μάσημα, καθώς και όταν έρχεται σε επαφή με ζεστά ή παγωμένα τρόφιμα και ροφήματα.

 

Γιατί χρειάζομαι απονεύρωση:

Επειδή το δόντι δεν μπορεί να θεραπευτεί μόνο του. Οι αντιβιώσεις και τα παυσίπονα δεν θεραπεύουν, βοηθούν μόνο στην προσωρινή καταστολή των συμπτωμάτων-πόνο, πρήξιμο κλπ. Χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη θα εξαπλωθεί, το οστό γύρω από το δόντι θα αρχίσει να εκφυλίζεται και το δόντι μπορεί να χαθεί.  

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος χειροτερεύει μέχρι να φτάσει ο ασθενής σε σημείο που χρειάζεται άμεση οδοντιατρική φροντίδα. Η μόνη εναλλακτική, συνήθως, είναι η εξαγωγή του δοντιού. Αυτό μπορεί να κάνει τα γύρω δόντια να στραβώσουν, προκαλώντας δυσκολίες. Παρόλο που η εξαγωγή μοιάζει μια φθηνή λύση, το κενό που θα μένει απαιτεί την τοποθέτηση εμφυτεύματος ή γέφυρας, η οποία θα κοστίσει πολύ περισσότερο από την απονεύρωση. Όταν έχετε την επιλογή είναι πάντα προτιμότερο να κρατήσετε τα δικά σας δόντια.  

 

Τι περιλαμβάνει μία απονεύρωση;

 

Αφού ο οδοντίατρός σας έχει εξετάσει τα δόντια σας και σας έχει συστήσει κάποια θεραπεία, μπορεί είτε να κάνει ο ίδιος τη θεραπεία ή να σας παραπέμψει σε έναν ενδοδοντολόγο (εξειδικευμένος οδοντίατρος για τον οδοντικό πολφό). 

 

 Αρχικά γίνεται προσεκτικά τοπική αναισθησία για να μουδιάσει η περιοχή. Στη συνέχεια τοποθετείται μία ελαστική μεμβράνη γύρω από το δόντι, ώστε να το απομονώσει. Γίνεται για λόγους σωστής αποστείρωσης που είναι απαραίτητη κατά την  συνεδρία και για λόγους ασφαλείας, να μην υπάρξει κατάποση μικροεργαλείων όπου σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής πρέπει να οδηγηθεί στο νοσοκομείο και ο οδοντίατρος έρχεται σε δύσκολη θέση.  Μετά δημιουργείται ένα κενό από την στεφάνη στο θάλαμο του πολφού, το οποίο καθαρίζεται και σχηματοποιείται μαζί με οποιοδήποτε άλλο μολυσμένο ριζικό σωλήνα.  

 

Ενδέχεται επίσης να χορηγηθεί κάποιο φάρμακο στην περιοχή για την καταπολέμηση των βακτηριδίων. Ο οδοντίατρος θα το αφαιρέσει και θα γεμίσει το θάλαμο του πολφού και τον/τους σωλήνα/ες με το ελαστικό υλικό γουταπέρκα ή κάποιο άλλο υλικό για να προληφθεί η μόλυνση της περιοχής ξανά. Το δόντι μπορεί να σφραγιστεί προσωρινά, ώστε να μη μολυνθεί ξανά ή να μείνει ανοιχτό το δόντι ώστε να αναρρώσει (σε ειδικές -σπάνιες περιπτώσεις). Εάν το δόντι είναι ακόμα αδύναμο, ενδέχεται να τοποθετηθεί ένας μεταλλικός άξονας πάνω από το σωλήνα για να το ενισχύσει.  

 

Τέλος, μία πορσελάνινη στεφάνη τοποθετείται συνήθως πάνω από το δόντι, για να ενισχύσει τη δομή του και να βελτιώσει την εμφάνισή του. 

Τι κίνδυνοι και τι περιπλοκές ενδέχεται να υπάρξουν;

Σε σωστά οργανωμένα Ιατρεία με σωστά επιστημονικά εκπαιδευμένους οδοντίατρους, στην εποχή μας περισσότερο από το 99% των απονευρώσεων γίνονται με επιτυχία. Ωστόσο, σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, αν επανέλθει δυνατός πόνος μπορεί να χρειαστεί να γίνει  κάποια χειρουργική επέμβαση λόγω της ύπαρξης «άρρωστων» παρακλαδιών στο σωλήνα. 

 

Τι συμβαίνει μετά τη θεραπεία;

Η φλεγμονή των ιστών ίσως προκαλέσει δυσφορία για μερικές μέρες, κάτι που μπορεί να ελεγχθεί με απλά αναλγητικά. Η παρακολούθηση της επούλωσης των ιστών γίνεται μέσω μίας επαναληπτικής εξέτασης. Καλό είναι από την πλευρά που έγινε η ενδοδοντική θεραπεία, να βουρτσίζετε τα δόντια σας συχνά χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα, να αποφεύγετε το μάσημα σκληρών τροφών με το απονευρωμένο δόντι μέχρι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για την τελική αποκατάσταση του δοντιού. Αν ο πόνος επιμένει και μετά από 2-3 εβδομάδες ή υπάρχει οίδημα τότε μπορεί να μην ήταν επιτυχής η ενδοδοντική θεραπεία. 

bottom of page