top of page

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me and you can start adding your own content and make changes to the font. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

στοματική υγιεινή

Πότε πρέπει να αρχίσει η φροντίδα των δοντιών;

Από τη στιγμή που εμφανίζεται το πρώτο του δοντάκι πρέπει να ξεκινά και η έννοια των γονιών για τη σωστή φροντίδα της νεογιλής οδοντοστοιχίας του παιδιού. Τα βρέφη βγάζουν τα προσωρινά – νεογιλά τους δόντια μετά το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους.

Μέχρι 3 ετών, θα πρέπει να έχουν εμφανίσει όλα τους τα δόντια. Εάν παρατηρήσετε ότι τα δόντια του μωρού έχουν βγει νωρίτερα ή κάποια καθυστερούν πέραν του 3ου έτους τους, μην ανησυχήσετε. Πρόκειται πιθανώς για κληρονομικό χαρακτηριστικό.

Τα δοντάκια αυτά θα τα διατηρήσουν μέχρι 12 ετών αλλάζοντάς τα σταδιακά στα μόνιμα, λίγο μετά τον 5ο χρόνο της ζωής τους. Γι’ αυτό και τα νεογιλά δόντια είναι σημαντικά και πρέπει να τους δοθεί η δέουσα προσοχή. Είναι αυτά με τα οποία θα μάθουν να μασάνε την τροφή τους, θα αναπτύξουν την ομιλία και θα επικοινωνήσουν είτε με ένα υγιές χαμόγελο είτε με καθαρή άρθρωση.

Τα υγιή νεογιλά δόντια συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων, του προσώπου και του παιδιού που μαθαίνει να ζει χωρίς τον πόνο των φθαρμένων δοντιών. Αν το βρέφος δεν έχει εμφανίσει κάποιο δοντάκι μέχρι ενός έτους, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε παιδοδοντίατρο.

 

Πώς να φροντίσετε τα ούλα του μωρού σας – Φροντίδα πρώτων δοντιών

Μετά τον πρώτο χρόνο περιορίστε σταδιακά με σκοπό να κόψει το μωρό σας τελείως τις συνήθειες όπως θηλασμός δακτύλου, πιπίλας και μπιμπερό.

 

  • Τα δοντάκια έρχονται. Δώστε προσοχή στα σημάδια...

  • Κόκκινα, σκληρά και διογκωμένα ούλα

  • Έντονη φαγούρα & ενόχληση

  • Εκνευρισμός & αδικαιολόγητη γκρίνια

  • Έκκριση σάλιου

  • Ανορεξία

  • Πιθανός ελαφρύς πυρετός

 

Τρίψτε απαλά τα ούλα είτε με μια βρεγμένη γάζα, είτε με τα δάχτυλά σας, είτε με την καμπούρα ενός κρύου κουταλιού. Ανακουφίστε το, δίνοντάς του παιχνίδια κατάλληλα για τα δόντια που είναι από ανθεκτικό μαλακό πλαστικό με υγρό που παγώνει στο ψυγείο. Σ'αυτήν την ηλικία μπορεί οι τροφές να είναι υγρές ή κρεμώδεις, δεν παύει όμως να κινδυνεύουν τα δοντάκια από τη ζάχαρη που υπάρχει σε όλες σχεδόν τις παιδικές τροφές.

 

Σύνδρομο του μπιμπερό. Τι είναι;

Το σύνδρομο του μπιμπερό παρατηρείται στις τρυφερές αυτές ηλικίες καθώς καταναλώνουν τροφές κυρίως υγρές που περιέχουν ζάχαρη, όπως γάλα , χυμούς φρούτων, φρουτόκρεμες. Τα ζαχαρώδη συστατικά μένουν πολλές ώρες πάνω στα δόντια και κυρίως στα μωράκια που συνηθίζουν να «παίρνουν» το τελευταίο τους γεύμα στο κρεβάτι. ΈΈτσι, ευνοείται η ανάπτυξη της τερηδόνας που επιτίθεται πρώτα στα πάνω και μετά στα κάτω δόντια.

 

Πώς αντιμετωπίζεται;

Μην συνηθίζετε το μωράκι σας να αποκοιμιέται «στο στήθος» ή με το μπιμπερό στο στόμα. Κυρίως μην το αφήνετε να κοιμάται με γάλα ή χυμό. Προτιμήστε νερό ή κάποιο αφέψημα πάντα χωρίς ζάχαρη. Αν πάλι του αρέσει η αίσθηση της πιπίλας, προτιμήστε μια απλή πιπίλα που βοηθά στην έκριση σάλιου που είναι εχθρός της τερηδόνας. Αν τύχει να αποκοιμηθεί με κάτι ζαχαρώδες στην τελευταία γουλιά του, απαλά σκουπίστε του τα δόντια με καθαρή γάζα.

 

Παιδική φροντίδα –Υιοθετήστε καλές συνήθειες

Εισάγετε στη ζωή του μια παιδική οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα. Διαλέξτε την μαζί για να είναι σύμφωνο. Παρόλο το νεαρό της ηλικίας, υπάρχει ανάγκη από βούρτσισμα ή καθάρισμα ακόμα και από νήμα. Ο οδοντίατρος είναι αυτός που θα προτείνει το σωστό καθαρισμό των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα ανάλογα με την ηλικία, τη συχνότητα και τον τρόπο βουρτσίσματος. Μετά το 4ο έτος της ηλικίας των παιδιών και μέχρι το 12ο θα πρέπει να υποβάλλονται σε φθορίωση από οδοντίατρο κάθε 6 μήνες.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η αδαμαντίνη και μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την τερηδόνα.Το φθόριο είναι ένα φυσικό στοιχείο που βοηθά στην απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας και της πέτρας. Η φθορίωση γίνεται με τοπική εφαρμογή ενός ζελέ με υψηλή περιεκτικότητα φθορίου (10-12.000 ppm), με ευχάριστη γεύση. Σωστή διατροφή – Μάθετε τα παιδιά να τρέφονται υγιεινά. Περιορίστε τα λιπαρά, τα οξέα και βέβαια τη ζάχαρη!

Μια λύση επίσης είναι η κάλυψη των οπών και των σχισμών, κυρίως στα μεγάλα πίσω δόντια (sealants). Πρόκειται για μεμβράνες που καλύπτουν τις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών που είναι από τα τελευταία δόντια που αλλάζουν τα παιδιά και λόγω της ανάγλυφης επιφάνειάς τους προσκολλούνται πολλές τροφές, πλένονται πιο δύσκολα και είναι από τα πρώτα που εμφανίζουν σημάδια τερηδόνας.

 

Πώς να φροντίσετε τα δόντια του παιδιού σας
  • Προτιμήστε μια παιδική φθοριούχο οδοντόκρεμα. Οι παιδικές οδοντόκρεμες φθορίου έχουν προσαρμοσμένα για τα παιδιά επίπεδα φθορίου και γεύση.

  • Επιλέξτε για το παιδί μια οδοντόβουρτσα μικρότερου μεγέθους από τη δική σας, με παιδικά-ευχάριστα μοτίβα.

  • Κάθε παιδί πρέπει να έχει τη δική του, να μη δανείζει και να μη δανείζεται ούτε καν του αδελφού του!

  • Βρέξτε την οδοντόβουρτσα και τοποθετήστε μια ποσότητα οδοντόκρεμας ίση με ένα μπιζέλι.

  • Βοηθήστε το παιδί να μάθει να βουρτσίζει σωστά τα δόντια μόνο του. Ο καλύτερος σύμβουλος είναι να βλέπει εσάς να πλένετε τα δόντια σας και να μην παραλείπετε πλυσίματα.

  • Δείξτε του πώς να ξεπλένει με νερό και πώς να το αποβάλλει από το στόμα του.

  • Πάντα να επιτηρείτε το παιδί σας καθώς βουρτσίζει τα δόντια του, ώστε να περιορισθεί η πιθανότητα κατάποσης.

  • Οι οδοντόβουρτσες είναι μάχιμες για 3 το πολύ 4 μήνες. Μετά πρέπει να τις αντικαταστήσετε με νέες.

  • Φροντίστε τη σωστή διατροφή του. Προσπαθήστε να απομακρύνετε τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που βρίσκονται στα γλυκά, στις σοκολάτες, στις καραμέλες, στα αναψυκτικά και τους χυμούς και στα γλειφιτζούρια, αλλά και τα άμυλα που επικολλούνται στα δόντια από τα τσιπς και τα γαριδάκια που καταστρέφουν τα δόντια.

  • Αποφύγετε πρώτοι αυτά τα τρόφιμα και τηρήστε σταθερό πρόγραμμα στα γεύματά σας, ούτως ώστε τα παιδιά να μάθουν ότι η σωστή στοματική υγιεινή έχει να κάνει με πολλά περισσότερα πράγματα από ένα απλό βούρτσισμα!

 

Γλυκά και τερηδόνα

Η κύρια αιτία για το χάλασμα των δοντιών είναι η ζάχαρη που προκαλεί τερηδόνα. Γλυκά, παγωτά και αναψυκτικά (κυρίως στις μικρές ηλικίες) είναι οι λόγοι που οδηγούν κατευθείαν στην καρέκλα του οδοντιάτρου πολλές φορές συνοδεία πόνου.

Πώς μπορείτε να προστατέψετε τα δόντια σας ;

Η διατροφή συμβάλλει στη στοματική υγεία, στο σωστό σχηματισμό των δοντιών και των ούλων ενώ η πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και απαραίτητων ιχνοστοιχείων, βοηθά στη επούλωση των πληγών και των μολύνσεων. Δοκιμάστε τροφές που είναι σφριγηλές ακόμα και σκληρές. Μη διστάζετε να γυμνάσετε τα ούλα σας.

Οι μαλακές τροφές κολλάνε σε δόντια και ούλα, ενώ οι σκληρές (π.χ. δοκιμάστε να δαγκώσετε ολόκληρα φρούτα, μήλα, αχλάδια ή να μασήσετε την κόρα του ψωμιού κι όχι την ψύχα) βοηθούν στον καθαρισμό και εκγύμναση των ούλων. Δείξτε προσοχή μόνο σε αιχμηρές τροφές που μπορεί να τραυματίσουν τα ούλα σας. Οργανώστε τα γεύματά σας.

Μην υποκύπτετε σε ενδιάμεσα μικρογεύματα που συνήθως είναι γεμάτα λιπαρά και ζάχαρη ενώ λόγω συνθηκών –συνήθως βρίσκεστε εκτός- δεν μπορούν να ακολουθηθούν από ένα καλό βούρτσισμα δοντιών.

 

Τι να προτιμάτε, τι να αποφεύγετε;
  • Προτιμάτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

  • Αποφύγετε μαλακές, αμυλώδεις τροφές που κολλάνε στα δόντια και ευνοούν το σχηματισμό πλάκας.

  • Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης και γλυκαντικών ουσιών.

  • Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα κάνει γενικά κακό και βέβαια και δρα καταστροφικά στην στοματική κοιλότητα.

  • Μειώστε ή αποφύγετε την κατανάλωση αναψυκτικών και αεριούχων ποτών.

  • Περιέχουν οξέα που καταστρέφουν την αδαμαντίνη

  • Βουρτσίστε τα δόντια σας το αργότερο 20 λεπτά μετά το φαγητό. Αν δεν μπορείτε να τα βουρτσίσετε, χρησιμοποιήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη ως υποκατάστατο. Οι τσίχλες διεγείρουν το σιελογόνο αδένα με αποτέλεσμα την έκκριση σάλιου που αποτελεί τη φυσική άμυνα του οργανισμού εναντίον της πλάκας. 

bottom of page