I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me and you can start adding your own content and make changes to the font. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.
βλαστικά κύτταρα
Βλαστικά κύτταρα από νεογιλά δόντια
Όσοι γονείς δεν είχαν την ευκαιρία να αποθηκεύσουν τα βλαστικά κύτταρα από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα των παιδιών τους, μπορούν πλέον να ζητήσουν την αποθήκευση βλαστοκυττάρων από τα νεογιλά δόντια σε ηλικίες 5-7 ετών.
Οι εφαρμογές βλαστοκυττάρων από τα νεογιλά δόντια δημιουργούν προσδοκίες όχι μόνο για την αναγέννηση δοντιών που «χάθηκαν» αλλά και για την οριστική θεραπεία παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και νευρολογικές νόσοι όπως Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και σκλήρυνση κατά πλάκας αλλά και για την αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή.
Αρκεί να πάνε στον οδοντίατρο ή τον στοματολόγο όταν τα νεογιλά δόντια είναι έτοιμα να πέσουν για να γίνει η συλλογή των βλαστοκυττάρων ή στην περίπτωση που θα πέσει το δόντι στο σπίτι να το φυλάξουν μέσα σε παστεριωμένο γάλα μέχρι να το μεταφέρουν στην εταιρία φύλαξης βλαστοκυττάρων.
Αλλά και όσοι έχουν περάσει την ηλικία που πέφτουν τα πρώτα δόντια, δεν πρέπει να χάνουν την ελπίδα καθώς ακόμη και οι φρονιμίτες αλλά και τα δόντια που εξάγονται για ορθοδοντικό σκοπό ή λόγω τραυματισμού ή περιδοντικής ασθένειας, αποτελούν πηγές οδοντικών βλαστικών κυττάρων.
Ο οδοντικός πολφός προσφέρει μια μεταγεννητική πληγή βλαστικών κυττάρων, η οποία είναι άμεσα προσβάσιμη και απαιτεί ελάχιστη επεξεργασία για απομόνωση ενώ παράλληλα δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο τραυματισμού για το δότη.
Τα νεογιλά δόντια έχουν κάποια επιπλέον πλεονεκτήματα ως πηγές βλαστικών κυττάρων σε σχέση με τα μόνιμα δόντια ή και με βλαστικά κύτταρα από άλλες πηγές, καθώς έχει αποδειχτεί ότι αναπτύσσονται με μεγαλύτερη ταχύτητα σε καλλιέργεια.
Τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγέννηση της οδοντίνης ή και του οδοντικού πολφού, τα βιοσυμβατά τεχνητά ομοιώματα για την αντικατάσταση των οστών και των χόνδρων του προσώπου και του στόματος ενώ ακόμη και οι ελαττωματικοί σιελογόνοι αδένες θα μπορούν να αναπαραχθούν μερικώς ή ολικώς.
Όλες αυτές οι προοπτικές δεν ανήκουν πλέον στο χώρο της φαντασίας καθώς ορισμένες θεραπείες με βλαστικά κύτταρα έχουν ήδη εγκριθεί ή βρίσκονται σε στάδιο τελικού ελέγχου από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), ενώ άλλα είναι σε στάδια ανάπτυξης.
Αυτή την περίοδο θεραπείες με βλαστικά κύτταρα εφαρμόζονται σε ασθενείς με καρδιαγγειακά , ορθοπεδικά, οδοντικά, ογκολογικά και άλλα προβλήματα, ενώ νέες θεραπείες θα προσφέρονται στο μέλλον.
Μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι διαθέσιμες νέες θεραπείες με προϊόντα βλαστικών κυττάρων για ασθένειες όπως η νόσος μοσχεύματος κατά του ξενιστή, ή βλάβες του μυοκαρδίου λόγω καρδιακής ασθένειας και η αποκατάσταση χόνδρου των γονάτων.